طرح برگزاری کرسیهای آزاداندیشی گروههای معارف اسلامی دانشگاهها
By:
May 6, 2015
برگزاری کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها یکی از مطالبات جدی رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در سالهای اخیر بوده است؛ بنابراین اجرایی شدن این مهم یکی از اولویتهای اساسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها میباشد.
از دیگر سو، کلاسهای معارف اسلامی دانشگاهها همواره از چالشیترین و عالمانهترین کلاسهای درسی دانشگاههاست، که پرسش و پاسخ و مباحثه و گفتگو، از ابعاد ضروری این کلاسهاست؛ اما متأسفانه فرصت اندک کلاسهای معارف، مجال کافی برای پاسخگویی جامع به نیاز معرفتی دانشجویان را ایجاد نمیکند و برخی از مطالب، نیمه کاره رها شده و شماری از پرسشها بدون نتیجهگیری لازم باقی میمانند.
موضوعات لازم و جذابی برای برپایی کرسیهای آزاد اندیشی در گروههای معارف اسلامی دانشگاهها وجود دارند که میتوانند زمینه گفتگوهای جدی و مباحثههای فعال دانشجویان را فراهم آورند. نکته مهم آنکه دانشجویان دروس معارف از اقشار مختلف و تفکرات متنوع دانشجویی هستند. شایسته است اساتید و گروههای معارف، پیشگام برگزاری این کرسیها در دانشگاهها باشند تا تاکیدی بر سنت آزاداندیشی در معارف دینی ما باشد.
اهداف کلی طرح:
1. تضارب افکار و آرای دانشجویان. 2. طرح شبهات دانشجویان و پاسخ به شبهات مذکور توسط خود دانشجویان. 3. تشویق دانشجویان به مستدل فکر کردن و داشتن نتیجهگیری صحیح. 4. ایجاد مهارتهای بحث و گفتگوی سازنده. 5. ارتقای سطح بصیرت علمی و فرهنگی دانشجویان. 6. استفاده از ظرفیت استادان و دروس گروه معارف اسلامی برای تحقق مطالبات مقام معظم رهبری.
اصول حاکم بر طرح:
1. مشارکت دانشجویان در اجرای طرح. 2. استفاده از ظرفیت اساتید و مدیران گروههای معارف در برگزاری کرسیهای آزاداندیشی.
گروه هدف:
عموم دانشجویان.
گستره فعالیت دردانشگاهها:
تمامی دانشگاههایی که گروه معارف اسلامی در آنها تشکیل شده است.
گستره فعالیت در دروس معارف:
تمامی گرایشهای دروس معارف به ویژه اندیشه اسلامی 1 و 2، ریشههای انقلاب اسلامی، آیین زندگی، تاریخ اسلام و... .
مزایای طرح:
1. بر نشاط یادگیری و مشارکت دانشجویان در کلاسهای گروه معارف میافزاید. 2. علاوه بر جنبه کسب دانش و آگاهی در کلاسهای گروه معارف بعضی از جنبههای رشد فردی مانند رشد عقلانیت و شخصیت اجتماعی نیز به دست میآید. 3. دستیابی به هداف برگزاری کرسیهای آزاداندیشی، با کمترین هزینه مناسب. 4. ایجاد فعالیت فرهنگی در دانشگاههایی که فاقد دفتر نهاد هستند.
کرسیهای قابل اجرا در قالب کلاسهای معارف:
کرسیهای آزاداندیشی در کلاسهای معارف اسلامی، نشستی است که در آن 2 گروه چند نفره از دانشجویان با نظرات موافق و مخالف در باب موضوعی خاص از موضوعات دروس معارف، به صورت منطقی و استدلالی با تقسیم عادلانه وقت توسط استاد و یا مجری (که میتواند از مجموعه دانشجویان انتخاب شود) و به صورت یک موافق و یک مخالف بحث میکنند.
تشویق (امتیاز):
1. در نظر گرفتن نمرات تشویقی برای دانشجویان فعال شرکت کننده در جلسات. 2. معرفی دانشجویان فعال در طرح به مسئول نهاد جهت اولویت بهرهمندی از امتیازات تشویقی نهاد.
گزارش:
گزارش آمار به دست آمده از کرسیهای آزاداندیشی برگزار شده در کلاسهای معارف اسلامی (دانشگاههای سراسر کشور) عبارت است از:
موضوع کلی
تعداد کرسی
سیاست و اقتصاد
450
اخلاق و فرهنگ
519
قرآن و احکام
242
اعتقادات و پاسخ به شبهات
1454
جوانان، ازدواج و خانواده
1010
تاریخ و تمدن
228
آموزش و پژوهش
59
جمع کل
3962
لازم به ذکر است هر یک از موضوعات کلی، شامل موضوعات فرعی گوناگونی نیز میباشد.