
تفسیر قرآن مجید(آیات منتخب)
با تأکید بر تفسیر نمونه
نویسنده: دکتر علیرضا کمالی
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول/1399
درس «تفسیر موضوعی قرآن کریم» از جمله دروس معارف اسلامی دانشگاههاست که با درایت شورای عالی انقلاب فرهنگی و کمیته برنامهریزی دروس معارف اسلامی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به عنوان دو واحد در برنامه درسی دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد پیوسته دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور جای گرفته و از زمان تصویب این درس تاکنون کتابهای درسی گوناگون با نگاه عام برای همه رشتهها و با نگاه تخصصی برای برخی رشتههای تحصیلی از سوی معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی منتشر شده است.
در این کتاب، گزیدهای از آیات نورانی قرآن کریم با توجه به نیاز دانشجویان، تکراری نبودن بحث در مقاطع پیشین تحصیلی و نیز سایر دروس معارف اسلامی، در یک مقدمه و 6 بخش در 208 صفحه سامان یافته و به عنوان کتاب درسی، در اختیار دانشجویان و اساتید محترم دانشگاهها قرار گرفته است.
در این کتاب، ساختار ظاهری قرآن به عنوان مقدمه آمده و سپس قرآنشناسی؛ سیمای مؤمن و منافق، ارتباط انسان با خدا از جمله، دعا و نیایش، عبادت و پرستش، و تفسیر سوره حمد؛ روابط اجتماعی؛ روابط سیاسی و روابط اقتصادی، عناوین بخشهای این کتاب را تشکیل داده است.
خانهای مثل بهشت
نویسنده: سید علیرضا تراشیون
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول/1399
در این کتاب 143 صفحهای به برخی از آسیبهایی که امروزه دامنگیر بسیاری از خانوادهها شده و منجر به طلاق به ویژه طلاق عاطفی میگردد، پرداخته شده است.
جامعه امروز ما دچار تغییر و تحولهای اجتماعی، فرهنگی، اخلاقی و... شده است. همه اینها سبک زندگی افراد را تغییر داده و خانوادهها با آسیبهای فراوانی مواجه شده و اختلافات روز بهروز گسترش یافته و بنیان خانواده را متزلزل ساخته است. یکی از این آسیبها مسئله طلاق عاطفی یا طلاق خاموش است که برای آن نمیتوان تعریف دقیق و کاملی ارائه کرد، ولی میتوان به تبیین این آسیب و بیان برخی از نشانههای آن پرداخت. از جمله نشانههای این آسیب است: 1. قهرهای زیاد و طولانی؛ 2. دعوا و درگیری؛ 3. کم حرفی؛ 4. آرامش نداشتن. و یکی از مهمترین دلایل طلاق خاموش یا عاطفی، مهارت نداشتن زوجین است. برای بیشتر روشن شدن این موضوع، در این کتاب، مسیر زندگی به چاده چالوس که جادهای زیبا و پر پیچ و خم است تشبیه شده است، زیرا کسی میتواند به سلامت از این جاده عبور کند و از زیباییهایی مسیر لذت ببرد که در رانندگی مهارت خوبی داشته باشد.
اندیشه اسلامی2
نویسنده: دکتر مهرداد ویس کرمی
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول/1399
این کتاب که از کتابهای درسی معارف اسلامی دانشگاههاست، از سال 1381 تاکنون در قالب جزوه و کتاب برای دانشجویان تدریس شده و با پرسشها و اعمال نظر آنها کاملتر گردیده، اکنون با همیاری معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی در شش فصل با208 صفحه به سامان رسیده است.
کتاب اندیشه اسلامی2، این مزایا را دارد: 1. مجموعهای منسجم و دارای ارتباط سیستماتیک است. 2. در صدد رفع نسبی بیمهری نابخشودنی که در طول زمان نسبت به قرآن مجید در اغلب کتب اعتقای به چشم میخورد بر آمده است. 3. ضمن استناد به منابع اصیل و کهن علوم اسلامی، تعدادی از منابع در دسترس نیز برای مراجعه خوانندگان ارائه شده است. 4. تلاش بر این بوده که جنبه معنوی و تربیتی کتاب نیز در کنار مباحث نظری فراموش نشود. 5. شبهات اساسی رایج در بازار فکری جامعه نیز مد نظر نگارنده بوده و سعی شده که با تقویت هنر اندیشیدن به صورت مستدل به آنها پاسخ داده شود. 6. در انتهای هر فصل پرسشهایی مطرح شده که در یادگیری خواننده مؤثر است و این کتاب را به عنوان کتاب درسی اعتقادی در حوزه علمیه و دانشگاه مناسب میسازد.
درسنامه
اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)
نویسنده: حجتالاسلام دکتر سید سجاد ایزدهی
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول/1399
این کتاب که با همیاری معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی، از سه بخش در 16 درس و 288 صفحه تشکیل شده است، با مد نظر قرار دادن قرائت امام خمینی(ره) از نظام سیاسی، ضمن آشنا کردن دانشجویان با اندیشههای امام راحل(ره)، مجموعهای کامل و منسجم از اندیشه سیاسی اسلام حداکثری را ارائه کرده است. بخش اول: ذیل کلیات و مفاهیم، علاوه بر زندگی و زمانه امام خمینی(ره)، مفاهیم اساسی و مبانی و قواعد اندیشه سیاسی ایشان را بررسی کرده و قواعد فقه سیاسی(قواعدی چون حفظ نظام، تقیه، نفیسبیل، عدالت و لاضرر) و روششناسی استنباط نیز مورد بررسی قرار گرفته است. بخش دوم: مباحث نظری نظام سیاسی اسلام ذیل چهار رکن اساسی حکومت، حاکمیت، جمعیت و سرزمین، ضرورت اساس حکومت، اهداف حکومت، ویژگیهای حاکم دینی، حدود اختیارات حاکم اسلامی، ضرورت حکومت دینی و کارکردهای اینگونه حکومتها مورد توجه قرار گرفته است. بخش سوم، مباحث مرتبط با جمهوری اسلامی ایران(جایگاه جمهوری اسلامی و نهادهای حکومتی در اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) و جریانهای فکری-سیاسی از دیدگاه امام خمینی) و... مورد بررسی قرار گرفته است.
جستارهایی دینی و فلسفی
در تاریخ و تمدن
نویسنده: دکتر سید ضیاءالدین میرمحمدی
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول/1399
گروه پژوهشی تاریخ و تمدن اسلامی دانشگاه معارف اسلامی با انتشار کتاب «جستارهایی دینی و فلسفی در تاریخ و تمدن» در سه فصل با 216 صفحه امیدوار است که با جدی گرفتن مسائل و درگیر شدن با محورهای اصلی آن، زمینه طرح اندیشههای عمیقتر و جدیدتری برای اندیشیدن در فلسفه تاریخ و تمدن معاصر به بار آید. هرچند جایگاه موضوع این کتاب در خور توجه است اما آنچه این اثر را شأن و منزلتی میبخشد تبیین فلسفه تاریخ و تمدن از نظرگاه دین است زیرا به جهت ویژگی خاص موضوعات و مسائل مطروحه در فلسفه تاریخ و تمدن و احاطه نداشتن ذهن انسان به وجود گسترده تاریخ، تنها کسانی میتوانند نگاهی جامع به تاریخ و قوانین و سنن حاکم بر آن داشته باشند که خود حاکم بر تاریخ باشند.
چیستی، اعتبار و کاربست نظریه دینی در علم تاریخ، واگرایی و تمایز فلسفه نظری تاریخ و فلسفه علم تاریخ، تبیینشناسی تحلیلهای عاشورا، نقد و ارزیابی تاریخی در الصحیح من سیرةالنبی الاعظم(ص)، فلسفه نظری تاریخ از دیدگاه قرآن، قانونمندی تاریخ و ویژگیهای آن در قرآن، درآمدی بر چیستی تمدن اسلامی از دیدگاه مستشرقان، تأملی بر طراحی نظام هندسی سبک زندگی اسلامی در مقیاس تمدنی، سبک زندگی عالمان و حاکمان و نسبت آن با تعالی و انحطاط تمدن اسلامی از دیدگاه امام علی(ع)، و گونهشناسی معنای علم در تمدن اسلامی، از موضوعات این کتاب است.
انسان در اسلام
نویسنده: دکتر حسین مطیع
ناشر: دانشگاه معارف قران وعترت
نوبت چاپ: اول/1399
این کتاب جلـد سـوم از مجموعه مبانی نظری اسلام بـا رویکرد نیاز محور میباشد.
موفقیـت کتب اندیشـه اسلامی 1 و 2؛ و کسـب جایـزه بهترین کتاب درسـی درجشـنواره «دانش یار»، باعث شـد که انسـان در اسلام هـم در نوبت تألیـف قرار گیـرد. طبـق روال معمول این کتاب چند سـال به صورت جـزوه نگاشـته و بـه صورت حضـوری و مجازی تدریس شـد، تا نقـاط ضعف و قـوت آن از دیـدگاه مدرس و دانشـجویان بـرآورد شـود.
معرفی ملموس انسـانشناسـی اسلامی، هدف نخست نویسنده بوده و دوم مقایسـه آن با انسـانشناسـی غربی مدنظربـوده و بـرای همین فصـل آخر به کتـاب اضافه شـد.
بنابرایـن کتـاب حاضر شـامل سـه فصـل و 13 درس ميباشـد؛ فصـل اول، فرازهایی از انسانشناسـی اسلامی؛ شـامل درسهای: اهمیت انسانشناسی، انسان در قران، آفرینش انسان، آزادی فلسفی، عقل و عشق، و تنهایی میباشد. فصـل دوم، جلوههـای زندگـی دینـی؛ شامل: به جد گرفتن زندگی، از خودبیگانگی، معنای زندگی و آرامش، بوده است. و فصل سـوم، انسـان از دیدگاه دیگـران (غربیـان)، شامل دروس: مقایسه انسانشناسی اسلامی با اومانیسم، و اگزیستانسیالیسم، و هوش مصنوعی می باشد.
مشروطه اسلامی
زندگی و اندیشه سیاسی آخوند خراسانی
نویسنده: علیرضا جوادزاده
ناشر: دانشگاه معارف اسلامی و مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره)
نوبت چاپ: اول/1399
این کتاب در راستای پاسخی جامع به پرسش «نسبت مشروطهخواهی آخوند خراسانی با دیدگاه وی در زمینه مشروعیت حکومت در عصر غیبت و محدوده ولایت فقیهان» در شش فصل با 440 صفحه تنظیم یافته است. فصل اول در دو بخش به ارائه «مفاهیم و چارچوب تحلیل» میپردازد. مباحث مطرح شده در چارچوب تفکیک میان «اندیشه سیاسی ثابت» و «الگوی سیاسی» بحثی جدید و ابتکاری است. فصل دوم مروری بر «مشخصات، ویژگی و حیات علمی-اجتماعی» آخوند خراسانی دارد. فصل سوم در باره«روش دینشناسی» آخوند خراسانی به بحث میپردازد. این فصل در دو بخش با ذکر تاریخچهای از روند دینشناسی و سیر اجتهاد در میان علما و فقهای شیعه، میراث برجای مانده از آن در زمان آخوند، و در بخش دوم نوآوریهای آخوند در علم اصولفقه و روند اجتهاد شیعه را بررسی میکند. فصل چهارم به «اندیشه ثابت در حوزه مشروعیت حکومت» و تبیین اندیشه سیاسی آخوند خراسانی در زمینه مشروعیت حکمرانی با تأکید بر عصر غیبت معصوم(ع) میپردازد. فصل پنجم پاسخگوی «الگوی سیاسی سیاسی مشروطه اسلامی» است. فصل ششم به «بررسی انتقادی دیدگاهها و تفاسیر رقیب» میپردازد.
این است گرام
نویسنده: مصطفی امینیخواه
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول/1399
این کتاب که 3 فصل در256 صفحه دارد، بنا دارد قضاوت عادلانهای در باره اینستاگرام داشته باشد. «این است گرام»، اینستاگرام را از لنز حکمت الهی میبیند و آداب زیست در این مجازخانه را با نگاهی به سخن اندیشهورزان غرب و هم دقت در کلمات دانشمندانی چون امام خمینی(ره) و علامه طباطبایی(ره) به حقیقت میگیرد و ماهیت این شبکه و تهدیدهایی که ورود در این فضا فراهم میآورد را کاوش میکند.
اینستاگرام و ویژگیهای آن، مروری بر چیستی اینستاگرام؛ آفتهای اینستاگرام، اعتیاد، فردباوری، جلب توجه، اختلال شخصیت نمایشی، تبرّج، اعتبار دزدی، من نمایی، دورویی، خود زشتانگاری، افسردگی، خود افشایی، بیپروایی، زندگی با شخصیتهای غیر واقعی، تجلی غیر واقعیات، تقویت خیال و وهم، تریبون بیتأیید صلاحیتها، تقویت حس فضولی، دگرگونی آرام ارتکازات، پوسیدگی تحلیل و توجه، پایین آوردن ارتباط کلامی و حوصله بصری، با خبر شدنهای سطحی، زخم شدن زبان معیار؛ فرصتهای اینستاگرام، فرصتهای بصری، ارائه کردار به جای گفتار، آموزش و فرهنگسازی، نمادسازی، چهرهسازی و مدیریت ذهن، اصلاح سبکزندگی، محسوسسازی معقولات، واقعیتسازی جذابیتها، بازنمایی تفاوتها، ایجاد شبکه توزیع، رفع آسیبهای اجتماعی، تا قیامت لایک، ترویج فرهنگ ورزش، ترویح کتابخوانی، از مباحث مطرح در این کتاب است. و سخن نهایی در باره اینکه چه کسانی نباید اینستاگرام را نصب کنند از جمله سرفصلها و مطالب این کتاب است.
حضرت هود (ع)
نویسنده: محمدرضا عابدینی
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول/1399
این کتاب که از 2 فصل در 118 صفحه تشکیل شده است به تحلیل و بررسی زندگانی حضرت هود(ع) میپردازد.
تحلیل سیره انبیا و اولیای الهی به عنوان حقیقتی زنده و تأثیرگذار در زندگی امروز ما، چه در جانب محبت به آنها و چه در جانب عبرت گرفتن و درسآموزی از سرنوشت مخالفان آنها، آن هم در بیان کامل قرآنی، کاملاً لازم و ضروری است. از اینرو و با توجه به اینکه در دوران غیبت اوصیای الهی(ع) همه سنن و مواریث انبیای الهی(ع) در کمالات و ابتلائات تکرار میشود، برای مصون ماندن از حیلههای شیطانی، این کتاب به مدد آیات قرآن کریم و احادیث اهلبیت(ع) به شناخت و سیره و سنتهای انبیا(ع) و نحوه برخورد مؤمنان و منافقان و مشرکان و معاندان میپردازد.
سرفصلها و برخی موضوعات این کتاب عبارت است از: دوران پیش از هود(ع)؛ اوضاع پس از نوح (ع) و ظهور طاغوتها، انتظار در طول تاریخ، معرفی قائم پس از نوح(ع)، قدرتنمایی الهی در وعده به هود(ع)، جامعهشناسی قوم هود، سنت تجدید پیمان با امام عصر(عج)، دوران بعثت هود(ع)؛ نسب هود، معجزه و تحدی هود (ع)، مؤمنان به هود(ع)، پرداخت قرآن به حضرت هود(ع)، گفتگوی هود (ع) با قوم عاد، نجات هود(ع) و مؤمنان.