
صد ساله شدن كتاب مكيال المكارم
امسال صدمين سال آغاز تأليف كتاب «مكيال المكارم» است. اين كتاب در خوابي كه مرحوم آيت الله سيد «محمدتقي موسوي اصفهاني» ديده به دستور حضرت حجت بن الحسن العسكري (عج) به زبان عربي نگاشته شد. موضوع اين كتاب «فوايد دعا براي فرج امام زمان (عج)» است. از مقدمهاي كه مرحوم سيد محمد تقي بر مكيال نوشته، چنين برميآيد كه از شدت عشق و علاقهاي كه به حضرت حجت (عج) داشته، شبي آن حضرت را در خواب ميبيند. امام(ع) تأليف اين كتاب را به وي توصيه و تأكيد ميفرمايد و حتي نام آن را نيز «مكيال المكارم في فوائد الدعاء للقائم» تعيين ميكند. سيد از خواب بيدار ميشود، ولي توفيقي براي تأليف آن برايش حاصل نميشود. تا اينكه در سال ١٣٣٠ق عازم سفر حج شد. در اين سفر بسياري از حاجيان گرفتار مرض وبا شدند و از دنيا رفتند. سيد محمد تقي با خداي خويش عهد بست اگر از اين سفر سالم برگردد، كتابي را درباره حضرت ولي عصر(عج) به رشته تأليف درآورد. چون از سفر برگشت، به عهد خود وفا كرد و اين كتاب را كه حاوي موضوعات مهم در شناخت امام زمان و وظايف شيعيان در قبال آن حضرت است، به رشته تحرير درآورد.
اين كتاب كه در اصل به زبان عربي نگارش شده است نخستين بار سال ١٣٦٩ق در يك مجلد چاپ شد. و اخيراً آقاي سيد مهدي حائري قزويني آن را به فارسي ترجمه كرد. اين كتاب ارزشمند داراي هشت بخش مهم است كه درآن مؤلف ژرفانديش با استناد به آيات و روايات متعدد، موضوعات بسيار اساسي و سرنوشتسازي را كه اغلب جنبه كاربردي است و مورد ابتلاي شيعيان و مسلمانان ميباشد، مورد كاوش و دقت نظر و تأكيد قرار داده است. منبع/شيعه آنلاين
انتشار جلد بيستم «تفسير تسنيم»
جلد بيستم از مجموعه تفسير ترتيبي «تسنيم» نوشتة آيت الله جوادي آملي، منتشر شد. مفسر محترم در جلد بيستم به تفسير آيات 84 تا 126 سورة نساء و به مباحثي چون: «تكليف اختصاصي پيامبر»، «معاد»، «قتل»، «جهاد في سبيل الله»، «برزخ»، «هجرت»، «نماز مسافر»، «نماز جماعت»، «نهي از سستي و سازش»، «ممنوعيت دفاع از خائن»، «تعبيرات گوناگون از گناه» «جايگاه امر به معروف» «كيفيت اضلال شيطان» و همچنين به بحثهاي قرآني، فلسفي، عرفاني و روايي ديگر پرداخته است.
اين كتاب در 624 صفحه و تيراژ 3000 نسخه توسط مركز نشر اسراء به چاپ رسيده است. علاقمندان ميتوانند براي كسب اطلاعات بيشتر با شماره 6641621 ـ 0251 تماس بگيرند. منبع/ دفتر آيت الله جوادي آملي
اثر تازه آيت الله مصباح يزدي درباره نهجالبلاغه
كتاب «بهترينها و بدترينها از ديدگاه نهجالبلاغه» بخشي از مباحث اخلاقي آيت الله مصباح يزدي است كه حجت الاسلام سبحاني آن را تدوين كرده است. اين كتاب در 21 گفتار تنظيم شده است كه عبارتند از: دوستان برگزيده خدا در پيكار با نفس، اندوه و ترس، لباسي بر قامت دوستان خدا، جلوه حيات انساني در دوستان خدا، دلدادگان خدا و رهيدگان از دام شهوات، دوستي با هدايتيافتگان و پرهيز از هوسآلودگان، آستانه بندگي دوستان خدا و گام برداشتن در مسير حق، جلوه اخلاص و عدالتورزي در دوستان خدا، عالم نمايان خودپرست در كلام اميرالمؤمنين(ع) و ويژگيهاي بدترينها در نگاه اميرمؤمنان(ع)، جلوههايي از انحراف و سوء استفاده از قرآن از ديدگاه اميرمؤمنان(ع)، دوستان و سرسپردگان شيطان در كلام اميرمؤمنان(ع)، انگيزهها و خاستگاههاي پذيرش آراي متضاد در حوزه دين، بازتاب انحرافات و روي برتافتن از حق در كلام اميرمؤمنان(ع)، بدعتگروي؛ برجستهترين ويژگي دشمنان حق، ماهيت بدعت و آثار زيانبار آن، بازشناسي برخي جلوههاي رفتاري ايمان و كفر، تفاوت بدعت با نوآوري و سنتگذاري و تفاوت بدعت با احكام ثانويه و احكام حكومتي.
كتاب «بهترينها و بدترينها از ديدگاه نهجالبلاغه» اثر آيتالله محمدتقي مصباح يزدي به همت انتشارات مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره)منتشر و روانه بازار كتاب كشور شده است. منبع/شبستان
ترجمه ويليام چيتيك از «صحيفه سجاديه»
«ويليام چيتيك» عرفان پژوه و ايران شناس نامدار معاصر معتقد است كه «صحيفه سجاديه»، بعد دروني و داخلي اسلام را آشكار ميكند كه حتي ممكن است فهم و درك آن در ساير متون اوليه دشوارتر نيز بوده باشد. وي با حضور در دانشگاه دارالحديث اعلام كرد كه ترجمه انگليسي صحيفه سجاديه، همراه با ملحقات، دعاهاي ايام هفته، مناجات خمسةعشر و رسالةالحقوق امام سجاد(ع)، از آثار ارزشمند اوست. آثار چيتيك نقشي بسزا در معرفي صحيفه سجاديه در سطوح جهاني داشته است.
چيتيك مقدمه نسبتا مبسوطي بر اين ترجمه، نگاشته است و درباره امام سجاد(ع)، صحيفه و نسخههاي خطي و شروح آن، دعا در اسلام، توحيد، درخواست از خدا، اسماءالحسني، شكر نعمتها و مطالبي از اين دست، سخن گفته است. اين ترجمه، ابتدا توسط «بنياد محمدي» در انگلستان و سپس انتشارات انصاريان قم به طور افست منتشر شد. اهميت اين گفتار در آن است كه ديدگاهي برون ديني درباره صحيفه را نشان ميدهد.
ويليام چيتيك مقالهاي با عنوان «نگرشي به كتاب صحيفه سجاديه» نگاشته است و در آن جستار به دنبال بررسي مسائلي در رابطه با صحيفه سجاديه، امام سجاد(ع)، دعا و تربيت، نسخهشناسي صحيفه، آثار علمي پيرامون آن و... پرداخته است. وي معتقد است: تمدن اسلامي به طور كلي بسيار شبيه به يك شهر مسلماننشين قديمي است. ديوارهاي بيروني حكايت از گرفتگي و كسالت و غمبار بودن آن ميكنند و ورود به اين دنياي پشت ديوار نيز آسان نيست، اما اگر شخصي بتواند با اهالي اين شهر صميمي شود، به او حياطها و باغهاي دلانگيز و زيبايي نشان داده خواهد شد كه مملو از گلهاي خوشبو، درختان ميوه و فوارههاي جوشان هستند. آنهايي كه در رابطه با تاريخ اسلام، وقايع سياسي، و بنيادهاي آن مطلب مينويسند تنها با ديوارها سروكار دارند؛ زيرا راهي به درون باغهاي پشت ديوار ندارند.
وي مينويسد: اسلام واقعيتي طبيعي و سازمند است كه داراي سه بعد بنيادين است: عمل يا شريعت (اسلام)، اعتقاد (ايمان) شامل مكتب و آموزههاي انديشمندانه و معنويت (احسان). اين ابعاد در نمونه زندهاي از يك جامعه به طور بسيار نزديكي به هم پيوستهاند، حتي اگر اشكال بنيادين مختلفي بخواهند به طور جداگانه با آنها ارتباط برقرار كنند.
اين پژوهشگر و ايرانشناس نامدار، به جهت برگزاري مراسم بزرگداشت و ارجگزاري به خدمات چهل ساله وي در زمينه حديث، عرفان و حكمت اسلامي ـ ايراني، چند روزي از امسال را در ايران بسر برد. منبع/شيعه آنلاين
تاريخ شفاهي فرماندهي غرب كشور در 200 جلد
معاون رييس ستاد كل نيروهاي مسلح، از اجراي يك طرح مطالعاتي درباره وقايع مناطق غرب و شمال غرب كشور در دوران انقلاب و جنگ خبر داد و گفت: تاريخ شفاهي اين مناطق از زبان فرماندهان آنها، يكي از بخشهاي اين پروژه است كه در قالب 200 مجلد منتشر خواهد شد. سردار مصطفي ايزدي، كه رتبه اول بخش تاليف گروه نظامي ـ امنيتي پنجمين دوره انتخاب كتاب سال سپاه و پاسداران اهل قلم را به عنوان يكي از نويسندگان كتاب تاريخ 20 ساله پاسداري از انقلاب اسلامي در غرب كشور كسب كرده، اظهار داشت: طرح مطالعاتي وقايع مناطق غرب و شمال غرب كشور به تاريخ انقلاب اسلامي در استانهاي ايلام ، كرمانشاه ، آذربايجان غربي و كردستان ميپردازد.
وي ادامه داد: تاريخ شفاهي فعاليت فرماندهان غرب و شمال غرب كشور نيز يكي از بخشهاي اين پروژه مطالعاتي، تحقيقاتي را شكل ميدهد و تاكنون با اغلب فرماندهان اين مناطق در دوران انقلاب و دفاعمقدس مصاحبه و متن آنها دستبندي شده تا به تدريج، منتشر شوند. منبع/ خبرگزاري كتاب ايران
مباني پارادايمي روشهاي تحقيق كمي و كيفي در علوم انساني
كتاب «مباني پارادايمي روشهاي تحقيق كمي و كيفي در علوم انساني» كه در ده فصل سامان يافته، منتشر شد. در فصل اول، چيستي تحقيق مطرح شده و نيز به بررسي معاني پارادايمي منطقي اين روش شناسيها پرداخته شده است. در فصل دوم ضرورت پرداختن به روشهاي تحقيق كمي و كيفي نيز مشخص شده است. فصل سوم به رويكردهاي تحقيق و فصل چهارم به مقايسه رويكرد كمي و كيفي تحقيق پرداخته است.
كتاب مباني پارادايمي روشهاي تحقيق كمي و كيفي در علوم انساني نوشته محمد تقي ايمان در 473 صفحه و با شمارگان1000 نسخه براي نخستين بار به همت پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شده است. منبع/رسا
انتشار «فرهنگنامه رجال روحاني عصر امام خميني(ره)»
«فرهنگنامه رجال روحاني عصر امام خميني(ره)» با موضوع نقش روحانيت در ياري رساني به امام خميني(ره) در ايجاد انقلاب اسلامي، منتشر شد.
اين مجموعه شامل شرح حال زندگي شخصيتهاي برجستهاي است كه در دوره سياه استبداد و خفقان رژيم پهلوي شالوده مقاومت پايانناپذيري را پيريزي كردند كه سرانجام در تلاطم امواج خروشان مردمي به سرنگوني رژيم پهلوي انجاميد و از پي فرسودگي اركان هيئت مستبد، استقرار نظم ديني و سازمان سياسي جديدي را در پهنه ايران اسلامي محقق ساخت.
فرهنگنامه رجال روحاني عصر امام خميني(ره) تاليف مركز اسناد انقلاب اسلامي در 595 صفحه و تيراژ 2500 نسخه به قيمت 150 هزار ريال، تيرماه سال جاري از سوي انتشارات مركز اسناد انقلاب اسلامي تدوين و به بازار نشر آمده است. منبع/ رسا
رشته «قرآن و مستشرقان» در مقطع دكتري تدوين شد
حجتالاسلام محمدعلي رضايي اصفهاني، عضو هيأت علمي جامعةالمصطفي العالميه در نشست علمي بررسي وضعيت قرآنپژوهي در غرب معاصر كه در مجتمع آموزش عالي امام خميني(ره) برگزار شد، در ضمن گزارشي از فعاليتهاي مجتمع آموزش عالي امام خميني(ره)، همچنين ابراز داشت: دو واحد از دروس كارشناسي مجتمع آموزش عالي امام خميني(ره) به مباحث استشراق اختصاص دارد كه اخيراً رشته دكتري قرآن و مستشرقان در اين مركز علمي حوزوي تدوين شده، مراحل تصويب خود را ميگذراند كه پس از تصويب اجرايي خواهد شد.
حجتالاسلام رضايي اصفهاني با بيان اينكه در مجتمع آموزش عالي امام خميني(ره)، شانزده گرايش وجود دارد كه ده مورد آن درباره قرآن و علم است، يادآور شد: اين گرايشها در زمينههاي علوم انساني و علوم طبيعي، قرآن و سلامت، قرآن و نجوم، قرآن و علوم اجتماعي، قرآن و مديريت، قرآن و اقتصاد، قرآن و حقوق، قرآن و علوم تربيتي ارائه شده است.
وي تصريح كرد: مجتمع آموزش عالي امام خميني(ره) يكي از مراكز علمي جامعةالمصطفي العالميه از پيشتازان مباحث ميانرشتهاي بين قرآن و علوم در ايران است و تلاش ميكند به نوعي به توليد علم ديني برسد.
عضو هيأت علمي جامعةالمصطفي العالميه همچنين گفت: مشابه برنامههاي مجتمع آموزش عالي امام خميني(ره) در محيط مجازي نيز در حال طراحي و اجرا است كه به زودي در جامعةالمصطفي العالميه فعال خواهد شد. منبع/ رسا
ضرورت رصد دائمي مطالعات قرآنپژوهي غرب
پرفسور مظفر اقبال، رييس مركز اسلام و علوم كانادا با اشاره به مباحث قرآنپژوهي معاصر در فضاي فعلي غرب، بر تأسيس مركز دائمي رصد مطالعات قرآني مغرب زمين تأكيد كرد. وي با طرح اين سؤال كه با چه روشي از قرآن بهره بگيريم تا بتوانيم وظيفه خود را به خوبي در غرب ايفا كنيم، اظهار داشت: با داشتن نگاهي تاريخي و علمي به قرآن و بررسي شيوههاي ديگر در اين زمينه به هدف خود در بررسي مطالعات قرآنپژوهي غربيان خواهيم رسيد. وي با بيان اينكه عدهاي قرآن را كلام الهي ميدانند و عدهاي آن را به عنوان كلام الهي نميپذيرند، خاطرنشان كرد: از زماني كه قرآن نازل شده، تاكنون با دو نگرش و دو باور روبرو بودهايم كه هر دو نگرش يك روش را دنبال كردهاند. كساني كه در زمان نزول قرآن آن را كلام الهي تلقي ميكردند با كساني كه امروز چنين تلقي از قرآن دارند، در يك ردهبندي قرار ميگيرند.
وي در ادامه با بيان اينكه ريشه و خواستگاه مطالعات در غرب به شخص برميگردد، گفت: ريشه كساني كه در غرب قرآن را مطالعه و تحقيق ميكنند و آن را كلام الهي نميدانند به يوحناي دمشقي در سال 750 ميلادي برميگردد.
وي ابونوح الانواري مسيحي را از ديگر افراد مؤثر در مطالعات قرآني غربيان دانست و با بيان اينكه وي 150 سال پس از يوحناي دمشقي كتاب «تفريط القرآن» را نوشت، ابراز داشت: اين دو نفر مواد و منابع مورد نياز براي محققان غربي را براي مطالعه بر روي قرآن فراهم كردند.
وي در بخش ديگري از سخنان خود نگرش غربيها به قرآن را با مباحث سياسي مرتبط دانست و با اشاره به تأثير جنگهاي صليبي بر فعاليت قرآنپژوهي غربيان، گفت: آغاز اين تأثير در سال 1099 در اورشليم روي داد و در سال 1117 با حمله صلاحالدين ايوبي به اورشليم به اوج خود رسيد.
پرفسور اقبال با بيان اينكه شوراي كليساي وين در سال 1312 تصميم گرفت مركزي مسلط به زبان عربي پيرامون تحقيق بر روي آثار علمي مسلمانان تأسيس كند، افزود: با كمي دقت خواهيم ديد كه يك رابطه بسيار عميقي بين اين مركز و آثار علمي مسلمانان وجود دارد.
وي با اشاره به ارتباط ترجمه آثار علمي مسلمانان و ارتباط آن با آثار علمي كه درباره قرآن وجود دارد، اضافه كرد: غربيها احساس كردند دنياي اسلام با داشتن ابوريحان بيروني، ابن رشد و دانشمندان مسلمان ديگر، در مرحله بسيار بالاتر از دانشمندان غربي هستند؛ از اين رو پس از دويست سال از تأسيس كليسا، مسيحياني كه مخالف اسلام بودند، تحقيقات خود را در زمينه قرآن گسترش داده و آن را به محيط دانشگاه انتقال دادند.
وي وضعيت فعلي پژوهش قرآن در غرب را به دو دسته حمله كليساييان و مستشرقان به قرآن اما در يك پوشش زيبا و همچنين كساني كه مانند آرمسترانگ به قرآن حمله نميكنند، اما در عين حال اعتقادي به قرآن ندارند، تقسيم كرد و گفت: شناخت افرادي همچون آرمسترانگ براي مسلمانان بسيار سخت است.
رييس مركز اسلام و علوم كانادا در پايان با بيان اينكه غربيان به مانند مسلمانان درباره قرآن نميانديشند و مسلمانان بايد در برخورد با تحقيقات آنان در زمينه قرآني احتياط كنند، تأكيد كرد: مسلمانان قرآن را به عنوان كتاب هدايت و فرقان حق از باطل ميشناسند كه نه تنها شرايط دنيوي و مادي را مشخص ميكند، بلكه سرنوشت آخرت را هم ترسيم كرده است. منبع/ رسا
تدوين دايرة المعارف بزرگ غدير
دكتر علي اكبر ولايتي از گردآوري و چاپ دايرةالمعارف بزرگ غدير در مدت 15 سال خبر داد. وي با بيان اينكه تهيه اين مجموعه بزرگ در هفت هزار مدخل و 15 مجلد و 15 هزار صفحه پيش بيني شده است، گفت: قرار است، اين دايرةالمعارف بزرگ در مدت 15 سال گرد آوري و چاپ شود. چرا كه وسعت غـدير بـه وسعت معارف 1400 ساله جهان اسلام است و اميدواريم اين دايرةالمعارف كه گوشه اي از عظمت غدير است، به زودي به سرانجام برسد.
موسس مركز دايرة المعارف غدير افزود: در اين دايرة المعارف مجموعه اي از هر آنچه در حوزه تاريخ، فرهنگ، سياست و هنر با موضوع غدير در طول تاريخ اسلام و ايران رخ داده است، جمع آوري و تدوين مي شود. منبع/ اديان نيوز
همايش روز جهاني فلسفه
دكتر غلامرضا اعواني با اشاره به اينكه برگزاري همايش روز جهاني فلسفه در ايران ميتواند باعث عام كردن بيشتر آن در ديار ما شود به ارائه گزارشي از بخش علمي همايش پرداخت و گفت: تاكنون بيش از 110مقاله از طريق فراخوان به دبيرخانه رسيده است و بيش از 50 نفر از استادان و صاحبنظران خارجي براي حضور در همايش اعلام آمادگي كردهاند كه اين روند ادامه دارد.
دبير علمي همايش ادامه داد: همچنين مقرر شده است استادان و صاحبنظران فلسفه كشورمان بيش از 70 مقاله براي همايش تدوين و ارائه كنند.
دكتر غلامعلي حداد عادل، رييس همايش نيز در اين جلسه گفت: برگزاري اين همايش روز جهاني فلسفه ميتواند خون تازهاي در رگهاي فلسفه كشور جاري كند و اميدواريم كه همايش از يك سو موجب ارتقاي سطح كلي فلسفه در جامعه شود و از سوي ديگر توجه جامعه را به فلسفه جلب كند. وي با اشاره به محورهاي همايش افزود: سازمان يونسكو در برگزاري همايش روز جهاني فلسفه به مسايل تخصصي فلسفه و انتزاعي نظر ندارد بلكه به مسايل عيني و عمومي تر فلسفه توجه دارد. همچنين با پيشنهاد دكتر ضيا موحد؛ عضو شوراي علمي همايش مبني بر اختصاص نشستي علمي به حوزه منطق به عنوان ميراث فكري ايران در همايش، مقرر شد نشستي پژوهشي همزمان با همايش با موضوع منطق برگزار شود.
همايش بينالمللي روز جهاني فلسفه، از سي آبان تا دوم آذرماه در تهران برگزار خواهد شد. منبع/ خبرآنلاين
ترجمه «مصباح الهدايه الي الخلافه والولايه»
ترجمه كتاب عرفاني «مصباح الهدايه الي الخلافه و الولايه» اثر امام خميني(ره) توسط گروه معارف موسسه تنظيم و نشر آثار امام منتشر شد. اين كتاب ارزشمند كه به قلم حضرت امام خميني(ره) در بيست ونه سالگي، نگارش يافته است، قبلاً با ترجمه فارسي مرحوم آيتالله سيداحمد فهري در سالهاي نخستين پيروزي انقلاب اسلامي عرضه شده كه درحال حاضر در بازار كمياب است. كتاب جديد توسط حجتالاسلام والمسلمين حسين مستوفي ترجمه شده است. همراه متن عربي، مقدمه علمي و تحقيقي استاد فقيد، سيدجلالالدين آشتياني(ره) به زبان فارسي منتشر شده كه شرح و توضيح بر مباحث عرفاني كتاب بوده و براي محققين و علاقهمندان مفيد است. منبع/شيعه آنلاين
انتشار«اسلام؛ فرهنگ، دين و سياست» در اسپانيا
كتاب «اسلام؛ فرهنگ، دين و سياست» نوشته «خوان خوسه تامايو» نويسنده اسپانيايي در اسپانيا چاپ و منتشر شد. هدف نويسنده در اين كتاب تصحيح تعصبات موجود و موج اسلامهراسي در غرب است؛ تصوراتي كه از زمان جنگهاي صليبي بروز كرده و سپس در مقاطع مختلف تشديد شدهاند.
اين كتاب تلاش كرده است چهرهاي جديد و مبتني بر حقايق اسلام را نشان دهد، چهرهاي كه هماهنگي بيشتري با گرايشهاي ديني، جنبشهاي اجتماعي و ديدگاههاي برابري طلب حقوق زنان دارد. نويسنده اعتقاد دارد كه آينده انسان نميتواند عليه اسلام، در حاشيه اسلام و يا بدون همكاري اسلام ساخته شود؛ زيرا اسلام با يك ميليارد و دويست پيرو در حوزههاي سياسي، ديني و بينالمللي از جايگاه ويژه اي برخوردار است و نيروي قدرتمند و سرچشمه روحانيتي بيپايان است.
خوان خوسه تامايو دكتراي الهيات از دانشگاه سالامانكا در سال ١٩٧٦، دكتراي فلسفه از دانشگاه آتونوماي مادريد و استاد دانشگاههاي اسپانيا و آمريكا، رئيس گروه الهيات و مطالعات مذهبي در دانشكاه كارلوس سوم است. منبع/مهر
3 كتاب براي مبارزه با عرفانهاي وارداتي
سه كتاب «اكنكار، عرفانهاي وارداتي»، «فالون دافا» و «كاباليسم، عرفان يهودي» با هدف مبارزه با عرفانهاي نوپديد از سوي موسسه انتشارتي ساحل انديشه تهران منتشر شدهاند.
اكنكار، روش سفر روح در يك شاهراه مستقيم براي رسيدن به خداشناسي است. به اعتقاد پيروان اين فرقه، جهانهاي آسماني فراسوي ديد آدميان قرار دارند، اما همان اندازه واقعياند كه زميني كه برآن قدم برميداريم.
«كابالا» نامي است كه بر تصوف يهودي اطلاق ميشود. پيروان آئين كابالا يا كاباليستها، اين مكتب را «دانش سري و پنهان» خاخامهاي يهودي ميخوانند و براي آن پيشينهاي كهن قايلاند.
فالون دافا نيز روشي معنوي است كه بر مبناي پالايش، پرورش و تزكيه بدن و ذهن بر مبناي سه شعار «حقيقت»، «نيكخواهي» و «بردباري» شكل گرفته است. اين آيين نوپديد توسط «لي هنگجي» در چين تأسيس شد.
بديهي است اين سه آيين عرفاني، از عرفانهاي نوپديد و انحرافي به شمار ميآيند. بسياري از مباني آنها با مباني عرفان اصيل اسلامي و حتي آموزههاي كلي الهي در تضادند. منبع/ خبر آنلاين